You rock
We roll
28 september 2017
De Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) is een wet die op 1 mei 2016 actief is geworden. Deze wet heeft de oude wet Verklaring Arbeids Relatie (VAR) vervangen. Door deze wet is de verhouding tussen Freelancers en hun opdrachtgevers veranderd.
De Wet DBA is in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. In het verleden (en nu nog) zijn er werkgevers geweest die hun personeelsbestand ontsloegen om ze vervolgens als Freelancer weer in te huren. Dit is een doorn in het oog van de overheid. Mede hierom is deze nieuwe wet in het leven geroepen. Deze Freelancers zijn dus geen echte zelfstandigen, immers werken ze nog steeds voor hetzelfde bedrijf. Dit is schijnzelfstandigheid. Door de invoering van de Wet DBA heeft de belastingdienst een controle mogelijkheid door de modelovereenkomst te controleren.
Wanneer een opdrachtgever een Freelancer inhuurt dienen deze twee partijen een modelovereenkomst op te stellen. Deze overeenkomst vervangt de aloude VAR verklaring. Hierin dienen een aantal zaken afgesproken te worden die vervolgens vooraf getoetst moeten worden door de belastingdienst. Dit zijn de volgende zaken:
In principe is deze vijf jaar lang geldig tussen opdrachtgever en Freelancer. Er hoeft niet voor iedere opdracht een nieuwe modelovereenkomst gemaakt te worden. Wel moeten de werkzaamheden, vastgesteld in de modelovereenkomst, van de opdrachten overeenkomen.
In principe wel. De belastingdienst is bezig de modelovereenkomsten te fiatteren per sector. Feit is wel dat er tussen iedere Freelancer en opdrachtgever een individuele modelovereenkomst actief moet zijn.
Jazeker. Payrolling is hiervoor een uitstekende oplossing. Doordat de Freelancer het payrollbedrijf als “salarishuis” gebruikt is er geen modelovereenkomst meer nodig. De opdrachtgever én de Freelancer lopen geen risico’s meer op naheffingen.