Bereikbaar van 8:00 tot 20:00

085-2500525

You rock

We roll

7 tips om als freelancer sneller je geld te krijgen!

28 januari 2018

7 tips om als freelancer sneller je geld te krijgen!

Je kent het wel. Als freelancer ben je vooral ontzettend druk met het maken van gave dingen. Je holt van de ene naar de andere opdracht. Het sturen van je rekening doe je even tussendoor. Thuis, op je smartphone of ipad. Maar houd je eigenlijk wel goed bij wanneer je je rekeningen betaald krijgt? En krijg je ook daadwerkelijk altijd je rekeningen betaald?

Veel freelancers hebben last ven slecht betalende klanten. Helaas is dat een feit. Het is eveneens de grootste oorzaak van faillissementen. Slecht en zonde! Daarom geven wij je hier 7 gratis tips om ervoor te zorgen dat jij sneller je centen krijgt. Je hebt er immers hard voor gewerkt. Komt ie:

1.       Zorg voor een opdrachtbevestiging waar je afspraken in staan. Goed voor de fiscus, maar vooral kun je hier ook je betaaltermijn in zetten. Dan weten je opdrachtgevers vooraf waar ze aan toe zijn. Laat deze ook ondertekenen ter bevestiging.

2.       Zorg dat je factuur aan de regels voldoet. Er zijn wettelijke regels, maar zorg ook dat wanneer er bijvoorbeeld kostenplaatsen zijn bij je klant dat deze netjes vermeld staan. Dus je opdrachtbevestiging naleven. 😉

3.       Bel meteen als je factuur vervallen is. Het is middels onderzoek bewezen dat wanneer je er bovenop zit, je sneller betaald krijgt. Bellen, bellen, bellen dus!

4.       Zoek hulp! Als je opdrachtgever je met een kluitje het riet in stuurt met allerlei excuses, dan dien je je goed te laten informeren. Er zijn partijen die je daar uitstekend mee kunnen helpen. Er zijn zat incassobedrijven die vriendelijk doch dwingend zijn en dingen voor elkaar krijgen die jou niet lukken. Het geld meer dan waard!

5.       Als het de opdrachtgever niet lukt de factuur ineens te betalen, zorg je voor een gespreide betaling. Enerzijds sta je dan rechtelijk veel sterker omdat je opdrachtgever de vordering heeft geaccepteerd, maar bovendien geldt ‘beter gespreid dan helemaal niets’, toch? Als je dan ook nog zo slim bent geweest in je opdrachtbevestiging te vermelden rente te berekenen bij een gespreide betaling, krijg je met een beetje geduld nog iets meer ook!

6.       Ga NIET meer aan het werk voordat je vorige (vervallen) factuur betaald is. Gebruik jezelf maar als pressiemiddel. Je bent goed in je werk dus je opdrachtgever wil je ook graag hebben. Eerst betalen dan!

7.       Zorg dat je weet met wie je zakendoet. Informeer bij anderen of doe een credit check. Soms is nee zeggen een stuk goedkoper dan alles aanpakken.

Als je je aan bovenstaande zaken houdt, zal je zien dat je een stuk sneller betaald krijgt. Als je liever gewoon bezig bent met je werk in plaats met bovenstaande rompslomp, zijn wij er natuurlijk altijd om dit voor je uit handen te nemen! 😉